Sfeerverslag Masterclass Rendementsoptimalisatie Bestaand Vastgoed

Het is donderdagavond 1 februari. Vanavond vindt de tweede editie van de Masterclass Rendementsoptimalisatie Bestaand Vastgoed plaats. Na de succesvolle eerste editie op 18 januari in het Erasmus, wordt vanavond een kleinere sessie in Capelle aan den IJssel gehouden. In de masterclass leren vastgoedbeheerders hoe zij meer rendement uit de verhuur van hun bezit kunnen halen. We zijn benieuwd of de sprekers deze belofte weten waar te maken.

Het is al donker als de eerste gasten bij het pand aan de Ligusterbaan aankomen. Als bezoekers worden we in de centrale hal van het complex opgevangen door Vijay Sagoeni, bouwkundig adviseur van technisch adviesbureau Duinwijck. Hij heeft er duidelijk zin in. “De opkomst bij de eerste masterclass was fantastisch! Ik ben benieuwd of het vanavond nét zo’n succes zal worden.”


Na ontvangst worden we voor een kopje koffie opgewacht in de skybar op de bovenste etage. De opkomst is een gemêleerd gezelschap. Mannen en vrouwen van alle leeftijden die al dan niet professioneel betrokken zijn bij de verhuur van vastgoed. De stemming zit er al meteen goed in. Verwachtingen worden onderling besproken en visitekaartjes worden uitgewisseld.

Iets voor half 8 is de groep compleet. Michel Klaassen, initiator van de masterclass, verzoekt ons om naar de presentatieruimte op de tweede verdieping te gaan. We begeven ons met zo’n 30 man door het trappenhuis naar beneden en binnen een kleine tien minuten heeft iedereen een plekje in de zaal gevonden. We kunnen beginnen.

“Welkom allemaal. Bedankt dat jullie hier vanavond aanwezig willen zijn bij het veegklasje van de vorige sessie.” trapt Michel de masterclass af. Voorzichtig gelach in de zaal. De toon is gezet. “We hebben een vol programma, dus we gaan maar gelijk van start!”

Meer rendement uit woningverhuur

De eerste spreker is Michel Klaassen zelf. In zijn presentatie zal hij inzoomen op slimme manieren waarmee woningverhuurders hun huurprijs kunnen optimaliseren. Hij start zijn verhaal met een korte, maar energieke inleiding over de invloed van actuele wijzigingen in het woningwaarderingsstelsel en het Energieakkoord op de huurprijsbepaling. Het thema roept in de zaal veel vragen op. “Maar die Energie-Index is toch gewoon hetzelfde als dat energielabel?” klinkt er van achteruit de zaal. “Nee” antwoord Michel resoluut en klikt snel verder naar de tijdslijn waarmee hij het verschil tussen de twee nader toelicht. “Mocht iemand anders ook vragen hebben, stel ze gerust. Het is niet voor niets een interactieve masterclass!” moedigt Michel de zaal verder aan.

Na de korte theoretische inleiding duiken we direct de praktijk in. Aan de hand van een rijkelijk geïllustreerde casus laat Michel gepassioneerd zien hoe hij het puntenaantal van een klein appartement in het centrum van Rotterdam (57m2) van 91 tot 145 heeft weten te verhogen. Dat betekent dat het appartement in kwestie in plaats van de oorspronkelijke maximale kale huurprijs van €433,64 tegen een ‘marktconforme’ maximale kale huurprijs mag worden verhuurd. “Een appartement in een zijstraat van de Witte de Withstraat in hartje Rotterdam. Reken maar uit je winst! En dat met een investering van nog geen €30.000!”. De zaal is hoorbaar geïnspireerd. “Hij kan het mooi vertellen.”, hoor ik de heren voor me tegen elkaar zeggen. Na afloop van de presentatie barst de discussie pas echt los. Hoe zit het met renovatie tijdens lopende huurcontracten? Wat gaat de gasloze toekomst voor de bestaande woningvoorraad betekenen? De aanwezigen hebben hier duidelijk verschillende visies op die druk onderling worden bediscussieerd. Na enkele vragen te hebben beantwoord, verzoekt Michel om overige vragen voor de borrel te bewaren. Het is tijd voor de volgende spreker.

Label C voor kantoren in 2023 verplicht. En nu?!

Na het energieke verhaal van Michel, gaat Peter Plooij verder over de aankomende Label-C-verplichting voor kantoren. “Nederland heeft een grote voorraad kantoren met een energielabel variërend van A tot G. De nieuwe wet- en regelgeving stelt het hebben van minimaal Label C voor kantoren in 2023 verplicht.” licht Peter toe. Wederom roept het thema in de zaal veel vragen op. “Ik ben eigenaar van een atelier? Geldt daar ook die Label-C-verplichting voor?” vraagt een man halverwege de zaal. “Hoe willen ze dat in hemelsnaam gaan handhaven?” vraagt een dame vooraan. Ook nu barst de discussie los. Het niet kunnen voldoen aan die verplichting en de daardoor dreigende boetes zorgt voor genoeg onrust onder de aanwezigen. Daarop laat Peter eveneens aan de hand van een casus zien hoe je je pand relatief eenvoudig kunt ‘uplabelen’ om toch aan de eisen van het Label C te kunnen voldoen. Voor panden op minder gunstige locaties of die te ver van Label C af zitten, heeft Peter ook een tip. “Wijzig gewoon de gebruiksfunctie. Dat is een mooie tussenstap om tijd te winnen ten opzichte van 2023.” adviseert Peter. Met de woorden “Blijf de ontwikkelingen een stap voor. Dan is de Label C verplichting geen bedreiging maar juist een kans!” draagt Peter het woord over aan de laatste spreker van de avond, Otto Pasker.

Goud op Zolder

“Gezien het late tijdstip, zal ik proberen er wat vaart achter te zetten.” verontschuldigt Otto Pasker zich bij aanvang van zijn presentatie. De masterclass is inmiddels al ruim anderhalf uur gaande en de vermoeidheid begint her en der toe te slaan. Het verhaal van Otto gaat in op de mogelijkheden die er zijn om rendement te halen uit de loze ruimten in panden. Dit wordt het ook wel “goud op zolder” genoemd. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om zolders of winkel/woonruimte dat wordt opgesplitst in kleine wooneenheden. Een belangrijke kanttekening bij dit verhaal is dat deze kans zich vooralsnog alleen voordoet in de COROP-gebieden. Waar de aandacht aan het begin enigszins leek weg te zakken, houdt de scherpte van de discussie aan. Wanneer voldoet de ruimte tot zelfstandige woonruimte? Wat zijn de toetsingscriteria conform het Bouwbesluit? Vragen die Otto gedurende de sessie rustig weet te beantwoorden.

Kort na half 10 is de masterclass dan toch echt ten einde. Het luide applaus bewijst dat ook deze sessie een daverend succes is. Alvorens we de zaal verlaten, bedankt Michel de aanwezigen voor hun aanwezigheid en nodigt ons uit om nog even na te borrelen in de skybar.

Waar de masterclass beloofde om vastgoedbeheerders de handvatten te bieden om meer rendement uit hun bezit te halen, is deze belofte ruimschoots waargemaakt. De masterclass was een no-nonsense en praktijkgericht kijkje in de keuken van efficiënt en effectief vastgoedbeheer. Wat ons betreft een absolute aanrader voor iedere vastgoedbeheerder!

Zeker weten dat u de volgende editie niet mist? Mail dan onder vermelding van “Wachtlijst masterclass” uw contactgegevens naar info@bouwkundignetwerk.nl of maak gebruik van ons contactformulier. Zodra de nieuwe datum bekend is, ontvangt u als eerste de uitnodiging.